Atelier Nicole

De Zen in Zentangle

Op de foto zie je een Zendala. Een Zendala is een mandala die opgebouwd is met Zentangle patronen.

Een tijdje geleden heb ik deze Zendala op een besloten deel van Facebook beplaatst. Daarbij had ik geschreven dat ik weliswaar een wat grotere Zendala wilde maken, maar geen zin had om alles 8 of meer keer te moeten herhalen. Dus had ik besloten om een gedeelte te tekenen. Later bedacht ik mij dat ik hiermee totaal de plank had mis geslagen. Door mij te laten ontmoedigen door het vooruitzicht om iets heel vaak te doen, ben ik eigenlijk al bezig met de toekomst. Want als ik eenmaal bezig ben dan maakt het helemaal niet meer uit. Dan ben ik met al mijn concentratie bezig met dat ene lijntje. Die moet precies daar beginnen en precies daar eindigen. En dan het volgende lijntje, en daarna de volgende. Steeds ben ik met alle aandacht bij dat ene lijntje. Tot ik opeens de circel rond ben en de tijd een poosje heeft stil gestaan.

Dat is de grote kracht van Zentangle. Je hoeft niet na te denken over hetgeen je aan het tekenen bent. Het gekozen patroon wordt steeds herhaald en je weet van moment tot moment wat je moet doen. Je hoeft ook niet na te denken over de compositie of hoe het geheel er nu of later uit gaat zien. Je kunt je aandacht de hele tijd houden bij dat ene lijntje, dat ene patroontje. Dat geeft rust in je hoofd. En die rust geeft dan ruimte voor de totale concentratie, de stilte en kun je totaal opgaan in het moment.

Ik hoor vaak "Waar haal je het geduld vandaan..."? Geduld heb je alleen maar niet wanneer je met het eindresultaat bezig bent.

Wat zo ontzettend prachtig is, is dat het eindresultaat uiteindelijk is ontstaan. En dat zijn altijd van die mooie kunstwerkjes. Het is in een proces vanzelf ontstaan en dat heb je zelf gecreƫerd. Om daarvan te genieten, om te waarderen wat je hebt gemaakt, is een integraal onderdeel van het Zentangle proces.